آلودگی هوا بحران های زیست محیطی

آلودگی هوا بحران های زیست محیطی

بحران های زیست محیطی

در تمامی بحران‌های زیست محیطی به گونه‌ای نقش انسان دیده می‌شود . تمام بحران‌های زیست محیطی بر اثر اقداماتی که به اسم توسعه و زندگی بهتر برای انسان‌ها انجام می‌شوند، رخ می‌دهند، اما عواقب و ضرر‌های دراز مدت آن‌ها، هر گونه سود و منفعت احتمالی را از بین می‌برد .
• آلودگی محیط زیست که شامل آلودگی آب‌ها، آلودگی هوا، کاهش ضخامت لایه ازون و گرم شدن دمای زمین می‌شود .
• جنگل‌زدایی یک بحران آهسته‌اثر است که ظهور آن مرتبط با جاری شدن سیل‌ها، رانش‌های زمین، خشکسالی‌ها و بیابان‌زایی‌هاست. تمامی عوامل ذکر شده باعث نابود شدن جنگل‌ها و زمین‌های حاصلخیز می‌شود.
• بیابان‌زایی یا گسترش بیابان‌ها که شامل روند روزمره تخریب زمین‌های حاصلخیز به زمین‌های بایر یا نیمه بایر است و اغلب بر اثر عدم استفاده صحیح انسان‌ها از زمین صورت می‌گیرد.
• آفات: آفات عامل از بین رفتن ۳۵% از محصولات کشاورزی در جهان هستند. با وجود مراقبت‌های بسیار، اعم از سم‌پاشی و آفت‌زدایی‌ها، هجوم حشرات، علف‌های هرز و سرانجام چهارپایان و پرندگان هنوز باعث معضلات بسیاری در جهان می‌شود .

آلودگی هوامقابله با آلودگی هوا

یکی از بحران‌های زیست محیطی آلودگی هوا می باشد . سالانه ۳ میلیون نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند که ۹۰ درصد آنان در كشورهای توسعه یافته هستند .

در بعضی از كشورها تعداد افرادی كه بر اثر همین عامل جان خود را از دست می‌دهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. این مرگ و میرها به طور خاص مربوط به آسم، برونشیت، تنگی‌نفس، و حملات قلبی و آلرژی‌های مختلف تنفسی است.

هر ماده‌ای که وارد هوا شود، خواص فیزیکی، شیمیایی و زیستی آن را تغییر می‌دهد؛ به چنین هوای تغییر یافته، هوای آلوده می‌گویند.

مفهوم آلودگی هوا بسیار گسترده است و به عوامل شیمیایی، فیزیكی یا زیست‌شناختی تغییر دهنده‌ ویژگی‌های طبیعی جو گفته می‌شود . جو زمین یك سامانه‌ طبیعی پیچیده و فعال است كه موجبات تشكیل حیات را در زمین فراهم آورده است . بنابراین، با تغییر در جو، حیات در زمین نیز به خطر می‌افتد.

منابع انتشار آلاینده‌های هوا

منابع آلوده كننده هوا به دو قسمت طبیعی و مصنوعی تقسیم‌بندی می‌شود:

منابع طبیعی

– فعالیت‌های آتشفشان‌ها و آتش‌سوزی جنگل‌ها
– گرد و غبار طبیعی
– دود و منواكسید كربن ناشی از آتش‌سوزی‌ها
– گاز رادون ناشی از كانی‌های زمین
– درختان كاج كه تركیبات آلی را از خود متصاعد می‌كنند.

منابع مصنوعی

وسایل نقلیه موتوری، مشكلي اساسی هستند كه دی‌اكسید نیتروژن را كه مهم‌ترین آلوده كننده هواست تولید می‌كنند. سایر منابع مصنوعی آلوده كننده هوا عبارتند از: ذغال سنگ سوزها، صنایع مختلف، آلودگی‌های ناشی از سوزاندن بقایای كشاورزی و … .

آلاینده‌های هوا

تركیبات آلوده كننده هوا به دو قسمت گازها و ذرات جامد تقسیم می‌شوند:
۱-    ذرات جامد: ذرات كوچك و جامد بر اساس اندازه تقسیم می‌شوند. دسته اول، ذراتی كه دارای قطر كمتر از ۱۰ میكرومتر (PM۱۰) هستند و دسته دوم، ذراتی كه دارای قطر كمتر از ۵/۲ میكرومتر (PM۲.۵) هستند. ذرات با قطر كمتر از ۵/۲ میكرومتر برای سلامتی زیانبارترند.

۲-    گازها: شامل منواكسید كربن، دی‌اكسید نیتروژن، دی‌اكسید گوگرد، هیدروكربن‌ها، ازون و … هستند.

آلودگی هوا در منازل

دی‌اكسید كربن یك گاز آلاینده هوا نیست ولی همواره به عنوان یك عامل مهم در بررسی كیفیت هوای منازل مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان شاخص كیفیت هوا لحاظ می‌شود .

افرادی كه در معرض هوای حاوی دی‌اکسید‌کربن بالا قرار می‌گیرند، دچارخستگی، عدم رضایت و عدم تمركز می‌شوند . مواد و مصالح ساختمانی مثل رنگ‌ها بخصوص رنگ‌های با تركیبات سربی، حشره‌كش‌ها و اسپری فرمالدئید نیز می‌توانند باعث آلودگی هوا در منازل شود.

زیان‌ های آلودگی هوا در ایران

برنامه‌ محیط زیست سازمان ملل متحد در گزارشی كه بر اساس شاخص‌های زیست‌محیطی و به ویژه آلودگی هوا تنظیم كرده بود، ایران را در سال ۲۰۰۶ در میان ۱۳۳ كشور جهان در رتبه ۱۱۷ جای داد .

در ایران سالانه بیش از ۴۳ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا می‌میرند كه علت مرگ بیشتر آن‌ها حمله‌ قلبی و نارسایی‌های تنفسی است . خسارت سالانه آلودگی هوا در ایران نیز ۱۴ هزار و ۴۲۰ میلیارد ریال، برابر ۶/۱ درصد تولید ناخالص ملی است .

در تهران نیز سالانه ده هزار نفر می‌میرند و خسارت ناشی از آلودگی هوای تهران پنج هزار و یكصد میلیارد ریال، برابر ۵۷/۰ درصد تولید ناخالص ملی برآورد شده است . بیماری‌های ناشی از آلودگی هوای شهری نیز سالانه ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال، برابر ۲۳/۰ درصد تولید ناخالص ملی، به اقتصاد ایران زیان وارد می‌كند .

سئو توسط شرکت کلینیک24