در این مقاله از شرکت مهندسین مشاوره بوم پایش در اصفهان می خواهیم راجع به برخی از عوامل تخریب کننده محیط زیست برای شما مطلبی را ارائه دهیم در صورت مفید بودن مطلب آن را به اشتراک بگذارید.
برخی عوامل تخریب کننده محیط زیست؟
آلودگی محیط زیست یعنی چه؟
برخی از عوامل تخریب کننده محیط زیست ؟ در این جا لازم است که بگوییم آلودگي ممکن است براي افراد مختلف معني و مفهوم متفاوتي داشته باشد. مردم معمولي احتمال دارد که تحريك چشم ناشي از آب آلوده یا يك گاز را آلودگي حساب کنند. یا این که براي یک كشاورزي يك عامل به حيوانات یا گیاهانش آسيب مي رساند آلودگي به حساب بیاید.
یک تعریف کلی و جامع از آلودگی: آلودگي محيط عبارت است از وجود يك يا چند مادة آلوده كننده در محيط زيست به مقدار و مدتي كه كيفيت يا چرخة طبيعي را بطوري كه مضر به حال انسان يا حيوان، گياه و يا اثار و ابنيه باشد تغيير دهد . به بيان ساده تر هر گاه ماده يا موادي بيگانه با غلظتي خاص وارد عناصر محيطي شوند و تعادل طبيعي آنها را بر هم بزنند صحبت از آلودگي مي شود. سه عامل مهم در طبیعت وجود دارد که می تواند آثار مخربی روی محیط زیست ایجاد کند. عوامل تخریب کننده محیط زیست عبارتند از:
عوامل تخریب کننده محیط زیست…
آلودگی آب چیست ؟
از نظر مقدار و حجم، 2/97 درصد از آبهاي موجود در سيارة زمين در اقيانوسها و درياها انباشته شده اند . حجم آبهاي شيرين در جهان بسيار كم و فقط 8/2 درصد آبها است از اين ميزان نيز، مقدار زيادي به شكل يخ در يخچالهاي قطبي و كوهستاني (15/2 درصد ) و ابهاي زيرزميني (62/0 درصد) قرار دارد و تنها 0001/درصد از كل حجم آبهاي جهان در دسترس انسان است . اين ميزان نيز با توجه به عوامل زير در معرض آلودگي قرار دارند .
* مواد شيميايي آلي :
موادي هستند كه در ساختمان شيميايي آنان، يك يا دو اتم كربن وجود دارد . مواد آلي كه به آبها وارد مي شوند از نوع سمهاي گياهي ، پاك كننده ها و هيدروكربن ها هستند . سمهاي گياهي ، دسته اي از مواد معدني هستند كه كشندة آفتهاي گياهي ، جلبكي و جوندگان مي باشند.
* ضايعات تقاضا كنندة اكسيژن :
اين ضايعات مواد آلي هستند كه بوسيلة باكتريها اكسيده شده و مبدل به دي اكسيد كربن و اب گرديده اند منابع توليد كنندة اين ضايعات مصارف محلي، صنعتي و كشاورزي مي باشند كه موجبات كمبود اكسيژن در آب را فراهم مي كنند اين خصيصه به (B.O.D) معروف است . افزايش بي . اُ . دي نشانگر كاهش ميزان اكسيژن در آب و در نتيجه تهديد حيات آبي و اختلال در فتوسنتز در آب است اصولاَ مي بايست در نظر داشت كه در يك جامعة زنده ، تعدادي از موجبات زنده مي ميرند و جسدشان به آب وارد گرديده و با خود عوامل چرك زا را نيز به آن وارد مي كنند . بعلاوه بيمارستان ها نيز مقدار زيادي ضايعات توليدي را به راه هاي ابي و سيستم هاي آب زيرزميني وارد مي سازند اين مواد اكثراَ توسط باكتري ها تجزيه گرديده و به نيترات ها – فسفات ها و دي اكسيد كربن تبديل مي شوند و بدين طريق حيات آبي را مورد تهديد قرار مي دهند.
* مواد غذايي گياهي :
فسفر و ازت و ساير عناصر تشكيل دهندة مواد غذايي گياهان بتدريج با وارد شدن به سيستم آبهاي شيرين، اوتروفيكشين موجود را تسريع مي كنند . اينگونه مواد معمولاَ در آبهاي زير زميني جمع میگردند ضمن اينكه آبهاي زير زميني را نيز كه به آبهاي سطحي مي پيوندند تحت تأثير قرار مي دهند، مواد ذخيره شده نيز به سطح آمده و در اختيار مصرف كنندگان قرار مي گيرند . وفور مواد غذايي در آبهاي سطحي توازن فسفر و ازت را بهم زده و بر مقدار رشد گياهي نيز تأثير مي گذارد . وقتي كه گياهان مي ميرند بقاياي آن ها در ته جريانات آب قرار گرفته و شروع به تجزيه مي كنند به اينوسيله بي . اُ. دي محيط آبي بالا مي رود.
* مواد راديواكتيو :
همچنانكه در قبل اشاره گرديد مواد راديواكتيو در غلظتهاي بسيار كم هم كشنده بوده و در كمترين زمان بالاترين مقدار آلودگي را ايجاد مي كنند بالاترين موارد آلودگي مواد راديو اكتيو از جانب آزمايشات اتمي ، كارخانجات توليد برق هسته اي ، كارخانجات تهيه مواد اولية اتمي ، آزمايشگاه هاي تحقيقات اتمي و بيمارستان هايي كه از مواد راديو اكتيو بهره گيري مي نمايند متوجه محيط زيست است . امروزه، توجه بشر در اين مورد برر روي يد راديو اكتيو و استرانسيوم راديو اكتيو كه در انتهاي زنجيرة غذايي جمع مي گردد تمركز يافته است.
* حرارت :
مهم ترين عامل ايجاد آلودگي حرارتي آب ها، كارخانه هاي توليد كننده انرژي الكتريكي بصورت حرارتي هستند كه از آب بعنوان سرد كننده به مقدار بسيار زياد استفاده مي كنند . اب گرم شده به سيستم هاي آبي وارد و باعث گرم شدن آب هاي مسيرش مي شود . زماني اين نوع آلودگي اثرات سوء را نشان مي دهد كه اب گرم شده به ابهائي كه مورد تصفية دقيق قرار نگرفته اند وارد شود . پس از مدتي درجة حرارت اب مورد بحث افزايش يافته و در نتيجه قابليت حل اكسيژن كاهش مي يابد . در درياچه ها ، اشكالات از اين هم فراتر رفته و باعث بوجود آمدن دوران قطحي مواد غذايي و توزيع دوباره مواد غذايي مي شود.
عوامل تخریب کننده محیط زیست
یکی از آثار و نتایج آلودگی هوا باران اسیدی است در دو دهه اخیر در برخی از نواحی صنعتی و بر اثر فعالیتهای کارخانهها میزان دیاکسید گوگرد و دیاکسید ازت در هوا افزایش یافته است بخار آب با اکسیژن این دو ماده در اتمسفر و به صورت اسید نیتریک و اسید سولفوریک در میآید. این ذرات اسیدی مسافتهای طولانی را بوسیله باد طی میکنند و به صورت باران اسیدی بر سطح زمین فرو میریزند. چنین بارشهایی ممکن است به صورت برف یا باران یا مه نیز در بیاید. پیامدهای باران اسیدی باران اسیدی باعث از بین رفتن بناها و آثار تاریخی بخصوص در ساختمانهایی که از سنگ مرمر یا آهک ساخته شده باشند، میشود باران اسیدی میزان حاصل خیزی خاک را کاهش میدهد و حتی ممکن است مواد سمی را وارد خاکها کند .باران اسیدی موجب نابودی درختان و کاهش مقاومت آنها بخصوص در برابر سرما میشود .
عوامل تخریب کننده محیط زیست…
منابع آلودگی هوا کدام اند؟
بطور كلي منابع الوده كنندة هوا عبارتند از منابع طبيعي و منابع غير طبيعي يا مصنوعي با توجه به تأثيرات مثبت فعل و انفعالات عناصر طبيعي در دراز مدت مانند طوفانها – گرد و غبار صحراها – دود و خاكسترهاي آتش سوزي هاي جنگلي ، املاح موجود در جو، فعاليت هاي آتش فشاني ، شهاب هاي آسماني و منابع گياهي و حيواني ، بعضي عقيده دارند كه در كوتاه مدت ، اينگونه منابع در اثر بر هم زدن تعادل ظاهري در محيط زيست ، موجب آلودگي مي شوند . بدان جهت اينگونه فعل و انفعالات طبيعي را در گروه آلاينده هاي طبيعي قرار مي دهند .منابع غير طبيعي يا مصنوعي ، بر عكس به دست انسان بوجود آمده و آلودگي هاي ناشي از آن حاصل فعاليت هاي آدمي است . از جمله وسايل نقليه – صنايع – منابع تجاري و خانگي و …
مطالعات و اندازه گيري هاي انجام يافته بر روي غلظت آلاينده ها در نقاط مختلف شهرهاي پرترافيك نشان داده است كه در خيلي از موارد هوايي كه تنفس مي كنيم از نقطه نظر مونواكسيد كربن و هيدروكربوهاي نسوخته به مراتب از حد مجاز آلوده تر است . اگرچه صنعت و تكنولوژي ، عامل رشد اقتصادي كشورها هستند ولي آلودگي هوا نيز ره آورد آنهاست. یعنی اگر توجه نکنیم به همان اندازه که پیشرفت و تولید خوش ایند به نظر میاید تبعات منفی هم دارد واز اثر تولید بی رویه واد آلوده کننده ذیل بوجود میاید. که عبارتند از مونواكسيد كربن – اكسيدهاي گوگرد – اكسيدهاي ازت – اكسيد كننده هاي فتوشيميايي – هيدروكربورها – ذرات معلق در هوا و مواد راديو اكتيو
عوامل تخریب کننده محیط زیست…
منابع آلودگی خاک کدام اند؟
آلودگي خاك حاصل تجمع سالانه ميليون ها زباله ، قوطي هاي كنسرو ، آهن اسقاطي ، كاغذ ، شيشه ، پلاستيك و … در محيط زيست است. چون اغلب اين مواد توسط باكتري ها تجزيه ناپذيرند يا سرعت تجزيه ي آنها بسيار كم است ، آثار آنها همچنان در خاك باقي مي ماند و آلودگي خاك را سبب مي شود . در حال حاضر ، روش هايي براي تهييه بيوگاز این گاز، گازي است كه براثر انجام فرآيند هاي زيست شيميايي باكتري ها بر روي زباله ها بوجود مي آيد و درصد زيادي آن را گاز متان تشكيل مي دهد. از زباله ، بازيافت آهن از آهن اسقاطي ، بازيافت كاغذ از زباله هاي كاغذي و … در حال تحقق و اجراست كه تا حدي از شدت اين الودگي مي كاهد.
عامل های مهم ديگر موثر در آلودگي خاك ، اضافي كودهاي شيميايي ، قارچ كش و علف كش ، مواد حشره كش است كه برروي گياهان يا زمين مي پاشند. اغلب، برخی از این موارد که گفته شد تركيب هاي كلر و سمی دارند كه به خودی خود تجزيه نمي شوند.