احداث نیروگاه زمین گرمایی در ایران

احداث نیروگاه زمین گرمایی در ایران

آیا احداث نیروگاه زمین گرمایی در ایران توجیه اقتصادی دارد ؟ 

بعد از تولید برق از باد، آب و خورشید حالا نوبت به تولید انرژی از گرمای زمین  و نیروگاه زمین گرمایی رسیده است. بسیاری از فعالین صنعت برق بر این باورند که سرمایه اولیه احداث و راه اندازی این نیروگاه بسیار بالاست، در کشوری همچون ایران با ظرفیت بالای انرژی‌های خورشیدی توجیه اقتصادی ندارد.

با این وجود «سهیل پرخیال» مجری این طرح به بازار می‌گوید: مدت زمان بازگشت سرمایه در نیروگاه‌های زمین گرمایی بسیار کمتر از سایر نیروگاه‌هاست. به گفته او، در نیروگاه‌های زمین گرمایی امکان تولید برق به صورت ۲۴ ساعته وجود دارد. به همین دلیل تولید برق در این نیروگاه‌ها معادل با تولیدیک نیروگاه ۲۵ مگاوات خورشیدی و ۲۰ مگاوات بادی است. به همین دلیل مدت زمان برگشت سرمایه در این نیروگاه‌ها تنها در صورت استفاده از برق آن حدود ۸ سال تخمین زده می‌شود. البته چنانچه از گرمای تولیدی در این نیروگاه‌ها در صنایع مختلف و مراکز خدمات توریستی و رفاهی و گرمای ساختمان‌ها و غیره استفاده شود، مدت زمان بازگشت سرمایه در نیروگاه زمین گرمایی به کمتر از ۶ سال می‌رسد.

نیروگاه زمین گرمایی

افتتاح اولین نیروگاه زمین گرمایی در اسفند امسال

بر اساس آنچه اعلام شده قرار است که اولین نیروگاه زمین گرمایی در کشور در اسفند امسال به بهره برداری برسد. البته این اولین بار نیست که چنین وعده ای از طرف مسئولان وزارت نیرو داده می‌شود و در سال‌های گذشته زمان بهره برداری از این نیروگاه بارها و بارها به تعویق افتاده است. پر خیال البته می‌گوید که به دنبال بومی سازی دانش احداث این نیروگاه بوده و همین مساله سرعت پیشروی کار را کند کرده است. او همچنین گفته که هدف ما از احداث این نیروگاه تنها تولید برق نیست. بلکه ما به دنبال بررسی رفتار مخزن بر اثر جریان برداشت هستیم. تا بتوانیم اطلاعات مخزنی خود را کامل کنیم.

پرخیال البته سختی استخراج انرژی از زمین را دلیل دیگر کندی پیشروی این طرح می‌داند. به گفته مجری پروژه نیروگاه‌های زمین گرمایی، استخراج انرژی زمین گرمایی همانند استخراج نفت از زمین بوده و در واقع باید اکتشافات مربوط به مخازن آب‌های داغ صورت بگیرد.

او می‌گوید: برای رسیدن به این انرژی گاهی تا ۳ هزار متر حفاری صورت می‌گیرد. البته باید توجه داشت که تکنولوژی مربوط به اکتشافات زمین گرمایی با نفت بسیار متفاوت بوده و نمی تواند به صرف اینکه تجربه طولانی در حفاری‌های نفتی دارد، انتظار پیشروی کار با سرعت بالا را در آن داشت.

به گفته پر خیال، تکنولوژی مربوط به حفاری نفت در کشور وجود دارد اما از این تکنولوژی نمی‌توان در اکتشافات زمین گرمایی استفاده کرد. چرا که حفاری نفت معمولا در محیط رسوبی انجام می‌شود در حالی در زمین گرمایی حفاری‌ها در محیط آتش فشانی است. بنابراین دما در حفاری‌های مربوط به نیروگاه‌های زمین گرمایی بسیار بالا بوده و مدل حفاری در آن کاملا متفاوت با نفت است.

او همچنین گفته است که تجهیزات احداث و بهره برداری از نیروگاه‌های زمین گرمایی را به کمک نیوزلندی‌ها وارد کشور کرده‌ایم و حالا در اکتشافات زمین گرمایی خودکفا شده ایم. هم اکنون ۷ تا چاه آماده تولید داریم که یکی از آنها فعال شده و قرار است یک نیروگاه ۵ مگاوات در آنجا احداث شود.

 

ارتباط با ما