مه دود فتوشیمیایی چیست؟
«مه دود فتوشیمیایی» (Photochemical Smog) نوعی مه دود است. این نوع از مهدود هنگامی تولید میشود که نور فرابنفش خورشید در جو با اکسید نیتروژن واکنش نشان میدهد. مه دود فوتوشیمیایی به صورت ریزگرد قهوهای رنگ دیده میشود و در طول صبح و بعد از ظهر، به ویژه در شهرهای بسیار گرم و آلوده، برجستهتر میشود. شهرهای گوناگونی در دنیا تاکنون مهدود فوتوشیمیایی را تجربه کردهاند.
شکلگیری
مهدود فوتوشیمیایی طی فرایند پیچیدهای تولید میشود؛ اگرچه، منبع این نوع ماده آشکار است. عامل اصلی مه دود فوتوشیمایی، خودروها هستند. همچنین، نیروگاههایی با سوخت زغال سنگ و برخی از دیگر نیروگاهه...
بیشتر بخوانید
ماه : مهر 1402
انواع آلودگیهای رادیواکتیو
انواع آلودگیهای رادیواکتیو
بر اساس فرکانسی که آلودگی رادیواکتیو اتفاق میافتد، آلودگی میتواند به صورت پیوسته، گاه به گاه یا تصادفی باشد.
آلودگی پیوسته:
در آلودگی رادیواکتیو پیوسته، نوعی از آلودگی است که معمولا از معادن اورانیوم، راکتورهای هستهای و آزمایشگاههای تست ناشی میشود که معمولا، آلایندههای رادیواکتیو در آنها وجود دارند.
آلودگی گاه به گاه:
در آلودگی رادیواکتیو گاه به گاه، نوعی از آلودگی است که در طول آزمایشهای هستهای یا تستهای تجربی روی مواد رادیواکتیو به وقوع میپیوندد.
آلودگی تصادفی:
در آلودگی رادیواکتیو تصادفی نوعی از آلودگی است که وقتی به وقوع میپیوندد که نوع خاصی ا...
بیشتر بخوانید
آلایندههای رادیواکتیو چیست؟
آلایندههای رادیواکتیو چیست؟
«آلودگی رادیواکتیو» (Radioactive Pollution) به افزایش سطح تشعشعات طبیعی گفته میشود که به دلیل فعالیتهای انسانی به وقوع میپیوندند. تخمین زده میشود که حدود ٪۲۰ از تشعشعاتی که انسانها در معرض آنها قرار میگیرند، به دلیل فعالیتهای انسانی است. از جمله فعالیتهای انسانی که منجر به آزادسازی تشعشعات میشود، میتوان به فعالیتهای مربوط به مواد رادیواکتیو مانند معدنکاوی، مدیریت و فرآوری مواد رادیواکتیو، ذخیرهسازی زبالههای رادیواکتیو و همچنین، استفاده از واکنشهای رادیواکتیو برای تولید انرژی (نیروگاههای برق هستهای)، استفاده از تشعشعات با اهداف درمانی (اشعه ایکس) ...
بیشتر بخوانید
آلودگی هوا با کربن دیاکسید یا گازکربنیک
آلودگی هوا با کربن دیاکسید یا گازکربنیک
کربن دیاکسید یک ترکیب آلی موجود در جو، آبها و خشکیهای زمین است. این ماده گرما را جذب میکند و در گرمایش جهانی نقشآفرین است و نباید فراموش کرد که هر دو این موارد برای آینده بشر خطرناک هستند.
مشخصههای شیمیایی
کربن دیاکسید یک گاز بیرنگ و بیبو است که به طور طبیعی در فوران آتشفشانها، قطع درختان، آب چشمه و دیگر موارد وجود دارد و بر اثر فعالیتهای انسانی و به طور خاص، در سوزاندن سوختها و از طریق صنایع مختلفی که از کربن دیاکسید استفاده میکنند، تولید میشود. فرمول شیمیایی این ماده CO2 است.
کاربردها
کاربردهای گوناگونی برای کربن دیاکسید وجود دارد...
بیشتر بخوانید
اثرات کربن مونوکسید در هوا
اثرات کربن مونوکسید در هوا
کربن مونوکسید یک آلاینده شناخته شده است که تقریبا در همه شهرهای امروزی و در سراسر دنیا وجود دارد. این ماده در طول فرایند سوزاندن سوختها (بنزین، نفت، دیزل، چوب، زغال چوب و دیگر موارد) ایجاد میشود. این یعنی کربن مونوکسید در اگزوز خودروها، دود ناشی از کشیدن تنباکو و فضاهایی که سوخت در آنها میسوزد، وجود دارد.
مشخصههای فیزیکی
مونوکسید کربن (یک مولکول کربن + یک مولکول اکسیژن) یک ماده سمی فاقد رنگ، بیبو و فاقد مزه با فرمول شیمیایی CO است.
کاربردها
کربن مونوکسید به طور معمول در تولید انواع گوناگونی از مواد شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده، بخشی از پرداز...
بیشتر بخوانید
خطرات آلودگی هوا با اکسید نیتروژن
خطرات آلودگی هوا با اکسید نیتروژن
اکسیدهای نیتروژن در اطراف انسانها وجود دارند و یکی از بدترین محصولات جانبی تمدن صنعتی محسوب میشوند. این مواد در عین داشتن مزایای گوناگون، معایب متعددی نیز دارند.
خصوصیات شیمیایی
اکسیدهای نیتروژن گازهایی هستند که از نیتروژن و اکسیژن ساخته شدهاند. بسیاری از آنها ساخته دست بشر و برای سلامتی انسان، فوقالعاده مضر هستند. متداولترین اشکال این اکسید، «نیتریک اکسید» (Nitric Oxide | Nitric Oxide)، «نیتروژن دیاکسید» (Nitrogen Dioxide | NO2) و «نیروز اکسید» (گاز خنده | Nitrous Oxide | N2O) محسوب میشوند. اغلب این مواد فاقد رنگ و یا در دمای اتاق به رنگ قهوهای هس...
بیشتر بخوانید
خطرات آلودگی هوا با اکسید گوگرد
اکسید گوگرد (Sulfur Oxide | SOx)
اکسیدهای گوگرد در اطراف ما وجود دارند. برخی از اکسیدهای گوگرد به صورت طبیعی ایجاد میشوند (برای مثال در فوران آتشفشانها) و نسبتا بیضرر هستند. اگرچه برخی از آنها محصول جانبی فرایندهای صنعتی هستند و به شدت سمی محسوب میشوند.
خصوصیات شیمیایی
اکسید گوگرد میتواند یکی از چندین ترکیب گوگرد و اکسیژن باشد. متداولترین اشکال آن، «گوگرد دیاکسید» (Sulfur Dioxide | SO2) و «گوگرد تریاکسید» (Sulfur Trioxide | SO3) هستند. گوگرد دیاکسید یک گاز بسیار سمی است که میتواند به صورت طبیعی یا در نتیجه فعالیتهای انسانی ایجاد شود. این ماده بدون رنگ است و بوی کبریتی را میدهد ...
بیشتر بخوانید
عوامل انسانی آلودگی هوا
عوامل انسانی آلودگی هوا
معدنکاوی و ذوبکاری:
انواع فلزات جذب شده توسط ذرات معلق را در نتیجه پخش شدن این ذرات در هوا، به آن وارد میکند. این ذرات که در هوا معلق هستند، در واقع به دلیل خرد کردن و فرآوری رسوبات معدنی در هوا معلق شدهاند.
دفع زبالههای معدنی:
این زبالهها با توجه به طبیعت ذرات ریز (ناشی از خورد و فرآوری کردن سنگهای معدنی)، منبعی از فلزات را در هوای محیط تشکیل میدهند که میتواند بر اثر باد در ناحیه بزرگی گسترش پیدا کند.
فعالیتهای ریختهگری:
انواع فلزات جذب شده روی ذرات معلق را به هوا وارد میکند. این ذرات که در هوا معلق هستند، به دلیل خرد کردن و فرآوری مواد فلزی در هوا مع...
بیشتر بخوانید
عوامل طبیعی آلودگی هوا
عوامل طبیعی آلودگی هوا
آتشفشان و آتش سوزی در جنگل دو عامل مهم طبیعی برای آلودگی هوا هستند.
فعالیتهای آتشفشانی:
فوران آتشفشانها موجب خارج شدن مجموعهای از گازهای سمی شامل «گوگرد» (Sulfur) و «کلرین» (Chlorine) و ذرات معلق (ذرات خاکستر) میشود؛ اما معمولا آلودگی حاصل از آنها به مناطق محلی محدود میشود.
باد و جریان هوا:
میتواند آلودگی را از زمین حمل و آن را به مناطق بزرگتری ببرد.
آتشسوزی در جنگل:
کربن مونوکسید و ذرات معلق شامل «آلایندههای آلی» (Organic Pollutant) مانند «هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای» (Polycyclic Aromatic Hydrocarbon) را به جو اضافه میکند. همچنین، میتواند ناحیه بزرگ...
بیشتر بخوانید
آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا چیست؟
این روزها یکی از دغدغههای اساسی اغلب افراد و به ویژه شهرنشینان، بحث آلودگی هوا است. آلودگی هوا، اثرات منفی و بعضا جبرانناپذیری را بر سلامتی انسانها دارد. اما پیامدهای آلودگی هوا، فقط محدود به انسانها نیست؛ بلکه زندگی دیگر موجودات زنده، شامل جانوران و گیاهان را نیز دستخوش تغییر میکند. دامنه این پیامدها چنان گسترده است که حتی شامل آسیب رساندن به بناهای تاریخی، ساختمانها و دیگر موارد نیز میشود.
آشنایی بیشتر با چیستی آلودگی هوا، دلایل ایجاد آن، انواع آلودگیها، انواع آلایندهها، مهدود فتوشیمیایی، تاثیر آلودگی بر سلامتی، شاخص کیفیت هوا، راهکارهایی برای پیشگیری از آلودگی...
بیشتر بخوانید