انواع اکوتوریسم

انواع اکوتوریسم

انواع اکوتوریسم

اگر در رابطه با اکوتوریسم شنیده‌ باشید، حتما می‌دانید که اکوتوریسم یک نوع سفر است که به محیط زیست کمک می‌کند. اکوتوریسم اصطلاح گسترده‌ای است که انواع بسیاری از سفرها را در بر می‌گیرد که در اهداف آگاهی و احترام فرهنگی و محیطی، حداقل تأثیر زیست محیطی، حفظ و بهبود جمعیت‌های محلی در سراسر جهان مشترک است. فرصت‌های زیادی هم برای تعطیلات و هم برای کار داوطلبانه وجود دارد. درباره جزئیات سازمانی که قصد دارید از آن حمایت کنید یا داوطلب شوید، تحقیق کنید، زیرا هر سازمانی می‌تواند ادعا کند که در «اکوتوریسم» بدون رعایت استانداردهای عملی مشغول است.

اکوتوریسم چیست؟

در سرتاسر جهان، اکوتوریسم به عنوان یک راه زیبا مورد ستایش قرار گرفته است: راهی برای حمایت مالی از حفاظت و تحقیقات علمی، حفاظت از اکوسیستم‌های شکننده و بکر، بهره‌مندی از جوامع روستایی، ترویج توسعه در کشورهای فقیر، افزایش حساسیت اکولوژیکی و فرهنگی، القای آگاهی زیست‌محیطی و وجدان اجتماعی در صنعت مسافرت، گردشگر را راضی و آموزش می‌دهد و به ادعای برخی، صلح جهانی را ایجاد می‌کند. اکوتوریسم شکلی از گردشگری است که سعی در به حداقل رساندن تأثیر آن بر محیط زیست دارد، از نظر اکولوژیکی سالم است و از تأثیرات منفی بسیاری از توسعه‌های گردشگری در مقیاس بزرگ که در مناطقی که قبلاً توسعه نیافته‌اند دوری می‌کند.

صفحه‌ی اینستاگرام شرکت بوم پایش اصفهان

انواع اکوتوریسم

فنل (فعال محیط زیست) معتقد است که اکوتوریسم در طبقه بندی وسیع تری از انواع گردشگری قرار می‌گیرد که در سطح اولیه می‌توان آن را به انواع زیر تقسیم کرد:

  • گردشگری انبوه
  • گردشگری جایگزین

انواع اکوتوریسم گردشگری انبوه

اگر بخواهیم از یکی از انواع اکوتوریسم صحبت کنیم، ابتدا باید به شحر گردشگری انبوه بپردازیم. در وقع گردشگری انبوه را شکل سنتی‌تر توسعه گردشگری می‌دیدیم که در آن اصول کوتاه‌مدت و بازار آزاد حاکم است و حداکثر کردن درآمد مهم است. توسعه صنعت گردشگری در ابتدا به عنوان یک صنعت مطلوب و نسبتاً «پاک» برای ملت‌ها و مناطق تلقی می‌شد. این امر به ویژه از نظر مزایای درآمدهای ارزی، اشتغال و توسعه زیرساختی مانند شبکه های حمل و نقل صادق بود.
این روزها بیشتر مستعد این هستیم که گردشگری انبوه که از انواع اکوتوریسم به حساب می‌آید را متعارف را به عنوان یک جادوگر بدگویی یا توصیف کنیم. هیولایی که برای منطقه مقصد، مردم و پایگاه منابع طبیعی آن ویژگی‌های نجات‌بخش کمی دارد. این به معنای انکار این نیست که «گردشگری انبوه» مشکلاتی را ایجاد کرده است، زیرا این مشکل ایجاد شده است. به طور کاملا موجهی نیاز به شناسایی یک رویکرد جایگزین برای توسعه گردشگری وجود داشته است که پیامدهای منفی رویکرد گردشگری انبوه را کاهش دهد.

اقدامات ایران برای حفاظت از محیط زیست

گردشگری جایگزین

بنابراین دیدگاه «گردشگری جایگزین» که یکی از انواع اکوتوریسم معرفی شده است، به یک پارادایم محبوب تبدیل شده است. این رویکرد جایگزین به عنوان یک «پارادایم رقابتی» برای گردشگری انبوه توصیف شده است، اما می‌توان آن را به‌عنوان رویکردی مکمل برای گردشگری نیز در نظر گرفت. یعنی امکان داشتن «گردشگری جایگزین» وجود ندارد. بنابراین، بحث به یک بحث معنایی باز می‌گردد، شاید بهتر است بپذیریم که گردشگری جایگزین نتیجه طبیعی درک رشد یافته توسعه گردشگری و نقاط قوت و ضعف آن است. پس گردشگری جایگزین نیز از انواع اکوتوریسم به حساب می‌آید. فنل بیان می‌کند که:
“گردشگری جایگزین یک اصطلاح عمومی است که طیف وسیعی از استراتژی‌های گردشگری را در بر می‌گیرد (مانند سازگار با محیط زیست، مسئولیت‌پذیر و گردشگری سبز) که همگی به دنبال ارائه یک جایگزین خوش‌خیم‌تر برای گردشگری انبوه متعارف در انواع خاصی از گردشگری هستند.”

راه های ارتباطی با شرکت بوم پایش اصفهان

ماهیت اکوتوریسم

گذشته از شمردن انواع اکوتوریسم، نوبت به ماهیت اکوتوریسم می‌رسد. فعالیت گردشگری بین سال‌های 2008 تا 2017 به میزان 4.3 درصد در سال رشد کرد. اکوتوریسم یا گردشگری مبتنی بر طبیعت به سریع‌ترین بخش در حال رشد صنعت گردشگری تبدیل شده است که 3 برابر سریع‌تر از کل صنعت رشد می‌کند. در روند رو به افزایش نگرانی‌های زیست‌محیطی که با روند تاریخی رایج سفر به‌عنوان فرار به طبیعت، ناشی از فشارهای زندگی شهری، مردم را تشویق می‌کند تا به دنبال خلوت با طبیعت باشند، شکی وجود ندارد. بنابراین، تعداد بازدیدکنندگان افزایش می‌یابد. گردشگری مبتنی بر طبیعت ابعاد مختلفی دارد. همه اشکال سفر به مناطق طبیعی لزوماً اکوتوریسم نیستند، اما این یک گام مفید در تمایز گردشگری مبتنی بر طبیعت از اکوتوریسم است و تعدادی سطوح را در اختیار ما قرار می‌دهد تا بتوانیم ارتباط بین فعالیت‌های گردشگری خاص و طبیعت را تشخیص دهیم:

  • آن دسته از فعالیت‌ها یا تجربیاتی که وابسته به طبیعت هستند.
  • آن دسته از فعالیت‌ها یا تجربیاتی که طبیعت آنها را تقویت می‌کند.
  • آن دسته از فعالیت‌ها یا تجربیاتی که محیط طبیعی برای آنها اتفاقی است.

چندین کلاس گردشگری مبتنی بر طبیعت وجود دارد که هر کدام از ترکیبی از این ابعاد استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، پرنده نگری می‌تواند تعطیلات دلپذیر و آرامش بخشی را بر اساس علاقه عمومی به طبیعت و محیط زیست فراهم کند. بطوری که بدون محیط طبیعی انجام فعالیت دشوار خواهد بود. به طور مشابه، کمپینگ یک فعالیت/تجربه است که اغلب توسط طبیعت تقویت می‌شود. اکثر مردم ترجیح می‌دهند در یک نوع محیط طبیعی کمپ بزنند تا در کنار یک جاده شلوغ. بنابراین، طبیعت بخشی جدایی ناپذیر از این تجربیات است اما انگیزه اساسی آنها نیست.