اثرات مخرب باران اسیدی

بررسی اثرات مخرب باران اسیدی

در ادامه، به اثرات مخربی می‌پردازیم که باران‌های اسیدی به دنبال دارند.

آب‌های سطحی و حیوانات آبزی

کاهش pH و حضور آلومینیوم در آب‌های سطحی که هر دو نتیجه باران اسیدی است، به زندگی حیوانات آبزی مانند ماهیان صدمات جبران‌ناپذیری وارد می‌کند. در pH کمتر از پنج، ماهی‌ها نمی‌توانند از تخم بیرون بیایند و در آب‌های اسیدی‌تر حتی ماهیان بزرگ می‌میرند. هم‌زمان با اسیدی شدن دریاچه‌ها، تنوع زیستی کاهش می‌یابد.

خاک

زیست خاکی با باران اسیدی آسیب بسیاری می‌بیند. برخی از میکروب‌های مناطق گرمسیری قادر به مصرف سریع اسیدها هستند؛ با این حال میکروب‌های دیگر توانایی تحمل pH پایین را ندارند و کشته می‌شوند. باران اسیدی همچنین منجر به حل شدن بیش از اندازه مواد معدنی و باارزش غذایی در آب و ترک خاک محل می‌گردد که پوشش گیاهی را تضعیف می‌کند.

جنگل‌ها و مراتع

این پدیده همچنین منجر به کاهش رشد درختان جنگل‌ها، قهوه‌ای شدن و افتادن برگ‌ها می‌شود. در شرایط حاد حتی امکان مرگ کامل بخشی از جنگل وجود دارد. البته مرگ درختان عموما اثر مستقیم باران اسیدی نیست. این فرآیند در ابتدا منجر به تضعیف پوشش گیاهی و افزایش آسیب‌پذیری آن در مقابل دیگر تهدیدات می‌گردد. جنگل‌های کوهستانی در ارتفاع بالا بیشتر در معرض خطر هستند؛ چراکه ابرها و مهی که این درختان را احاطه کرده، حتی از باران اسیدی‌تر است.

البته در زمین‌های کشاورزی برای جبران از دست رفتن مواد ارزشمند غذایی از انواع کودهای شیمیایی و حیوانی استفاده می‌کنند. در برخی زمین‌ها حتی از سنگ آهک که در صورت حل شدن در آب خاصیت بازی دارد، برای پایدار کردن زمین در مقابل اسیدی شدن بهره می‌برند. این روش‌ها البته در پوشش‌های گیاهی طبیعی قابل انجام نیست.

صفحه‌ی اینستاگرام شرکت بوم پایش اصفهان

سلامت انسان

برخی دانشمندان اثرات مخرب این پدیده بر سلامت انسان را بررسی کرده و اشاراتی نیز داشته‌اند. با این حال هنوز هیچ کدام از این اثرات اثبات نشده است. البته ذرات ریز معلق در هوا که از گازهای سولفور دی اکسید و نیتروژن اکسید تشکیل می‌شوند، اثرات مخرب و ثابت‌ شده‌ای روی سلامت تنفس انسان دارند.

اثرات مخرب دیگر

باران اسیدی همچنین برخی سطوح ساختمان‌های قدیمی و مجسمه‌های تاریخی را از بین می‌برد. این امر به دلیل واکنش دادن ترکیبات کلسیمی با اسید‌سولفوریک است. برای نمونه کلسیم جزء اصلی تشکیل‌ دهنده‌ی آهک، گرانیت و .. است. سنگ قبور نیز می‌تواند مثال جالب دیگری از واکنش و تخریب به دلیل ریزش باران اسیدی باشد. اسید همچنین منجر به از بین رفتن سطوح محافظ تجهیزات فلزی و زنگ زدن آن‌ها می‌گردد.

 


مطالب بیشتر:

معرفی محصولات شیمی سبز

تهدید بشر برای محیط زیست چقدر جدی است؟

چرا تخریب تنوع زیستی خطرناک است؟