
آلودگی هوا در فضاهای سرپوشیده
انسانها میتوانند انتخاب کنند که چه غذایی بخورند و چه نوشیدنی را بنوشند. اما آنها، نمیتوانند انتخاب کنند که چه هوایی را تنفس کنند. بنابراین، امکان دارد که هر یک از انسانها به سادگی با استنشاق هوای آلوده، در معرض آلایندهها قرار گرفته باشند یا بگیرند. همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، تاثیر قرار گرفتن در معرض آلایندههای هوا ممکن است بسته به نوع، میزان و مدت انتشار آن آلاینده، متفاوت باشد. برخی از آلایندهها فورا ظاهر میشوند، اما برخی دیگر از آنها در طول زمان و مدت طولانی پس از انتشار پیدا کردن، بروز پیدا میکنند. به همین دلیل، که همیشه خوب است که انتشارهای پیشین آلایندهها را در محیط (خانه، مدرسه و دیگر محیطها) ارزیابی کرد. زیرا آلایندههایی که در گذشته در محیط منتشر شدهاند، میتوانند در زمان حال و یا در آینده، مشکلات جدی را ایجاد کنند.
طی سفر با هواپیما، در مقایسه با دیگر انواع حمل و نقل، آلایندهها نیز به سادگی و سرعت در ناحیه گستردهتری از هوا پخش میشوند و افراد زیادی را حتی در خانههایشان تحت تاثیر قرار میدهند. این یعنی هنگامی که یک آلاینده در آب یا خاک ریخته و منتشر میشود، ممکن است دیگر محیطها از جمله هوا را نیز آلوده کند و در واقع، این آلودگی ممکن است به سرعت در ناحیه وسیعی گسترش پیدا و حتی نواحی بسیار دور و با فعالیتهای انسانی کم یا صفر را نیز درگیر کند.
صفحهی اینستاگرام شرکت بوم پایش اصفهان
هوای موجود در محیط بسته، بیش از هوای آزاد برای سلامتی خطرناک است. در حالی که هوای آلوده ممکن است همه جا پخش شود و بنابراین، هوای موجود در محیط برای سلامتی انسان خطرناک باشد، برخی از آلایندهها در فضاهای محصور و با گردش هوای ضعیف یا فاقد گردش هوا، متمرکز میشوند. به همین دلیل است که قرار گرفتن در معرض بسیاری از آلایندههای هوا معمولا در محیطهای بسته اتفاق میافتد. در نتیجه، گردش هوای خوب بین محیطهای بسته و باز برای کاهش خطرات سلامتی ناشی از نفس کشیدن در فضای بسته، الزامی است.
بنابراین، مهمترین اقدام پیشگیرانه برای اجتناب از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، حفظ تهویه مناسب در محیطهایی است که انسانها حضور دارند (باز کردن پنجرهها یا داشتن سیستمی که موجب گردش هوا به صورت مرتب میشود). در بسیاری از موارد، قرار گرفتن در معرض هوای آلوده، توسط هیچ یک از حواس انسانی محسوس نیست. دلیل این امر آن است که تمرکز آلایندههای موجود در هوا کمتر از آن است که انسان بتواند بو یا مزه آن را بفهمد.
به همین دلیل است که برای مثال، گاز بوتان حاصل از اجاقهای گاز و یا گاز طبیعی موجود در لولهکشیها دارای افزودنیهایی هستند که به آنها بو میدهند. در غیر این صورت، انسان قادر به حس کردن بوی میزان خطرناکی از گاز نیست که از اجاق گاز یا لولهکشی گاز خارج میشود. صرفنظر از گازی که از لولهکشی میآید، در طبیعت هیچ کسی ترکیباتی به گاز اضافه نمیکند که موجب بودار شدن آن بشود؛ بنابراین، در صورتی که در یک ناحیه خاص گاز به طور طبیعی تولید و منتشر شود، فرد قادر به احساس کردن آن نیست و همین امر ممکن است حتی او را به کام مرگ بکشاند. بنابراین، هرگز در صورتی که بویی از آلایندهها در هوا احساس نمیکنید، فکر نکنید که آلایندهای وجود ندارد. محلهایی که باید در آنها به آلودگی هوا توجه کرد در ادامه مورد بررسی قرار گرفتهاند.