آسیب به تنوع زیستی گیاهی و جانوری با رهاسازی زباله

آسیب به تنوع زیستی گیاهی و جانوری با رهاسازی زباله

آسیب به تنوع زیستی گیاهی و جانوری با رهاسازی زباله

دفن غیراصولی زباله می‌تواند آسیب‌های بسیاری به منابع آب سطحی و زیرزمینی وارد کند، همچنین این زباله‌ها موجب آلودگی هوا و خاک نیز می‌شود و به نوعی یک تهدید برای بهداشت عمومی است. رهاسازی زباله در محیط‌زیست منظره بدی را ایجاد می‌کند، رهاسازی زباله به تنوع زیستی گیاهی و جانوری آسیب می‌زند، همچنین این زباله‌ها در برخی از مواقع موجب آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها می‌شود.

تاکنون یک‌هزار مورد پایش در این حوزه انجام شده است، برای جلوگیری از آسیب‌های عدم تفکیک زباله بر محیط‌زیست آموزش‌های لازم برای تفکیک زباله از مبدا به خانواده‌ها و دانش‌آموزان داده شده است. درصد هستیم اولین مرکز بازیافت زباله خانگی را در مرکز استان راه‌اندازی کنیم، این مرکز هم‌اکنون ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

زمان بازگشتن زباله به طبیعت معمولا متفاوت است، مثلا تجزیه ظروف شیشه‌ای بیش از هزاران سال طول می‌کشد، یا تجزیه پلاستیک بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ سال ممکن است زمان ببرد، برخی از زباله‌ها نیز هیچ وقت به طبیعت باز نمی‌گردند. دفن اصولی زباله در شهرها بر عهده شهرداری‌ها، در روستاها بر عهده دهیاری‌ها و در خارج از حریم شهرها و روستاها بر عهده بخشداری‌ها است.

تأثیرات شیرابه‌های زباله بر کیفیت آب‌های زیرزمینی

افت کیفیت آب‌های زیرزمینی و سطحی پس از گذشت مدت زمان طولانی خود را نشان می‌دهد. در بحث انتقال آلودگی به آب‌های زیرزمینی و سطحی عوامل بسیاری دخیل است. شیرابه‌های زباله‌های خانگی، بیمارستانی، صنعتی و… مواد مضری را به بافت خاک وارد می‌کند که این مواد مضر می‌تواند وارد آب‌های زیرزمینی شود. البته فاصله مکانی دفن زباله تا آبخوان‌ها، نفوذپذیری خاک، ماندگاری عناصر ایجاد آلودگی مانند کاتیون و سرعت گذر آب‌های زیرزمینی نیز در بحث میزان آلودگی آبخوان‌ها به وسیله شیرابه‌های زباله بسیار موثر است.

کمبود آب برای ۵ میلیارد نفر تا سال ۲۰۵۰

نمی‌توان آلودگی حاصل از دفن زباله به آب‌های زیرزمینی برا به صفر رساند. براساس ضوابط و قوانین باید مکان‌هایی برای دفن زباله در نظر گرفته شود تا کمترین آسیب به آب‌های زیرزمینی وارد شود. بحث دفع پسماند در مراکز گردشگری در چهارمحال و بختیاری ضعیف است. آلودگی و تجمع زباله در مکان‌های گردشگری معمولا توسط مردم محلی و گردشگران اتفاق می‌افتد. متأسفانه بسیاری از مردم بعد از حضور در این مناطق زباله‌های تولیدی خود را در طبعیت رها می‌کنند، این مسأله به عدم آموزش و آگاهی از تبعات این موضوع بر می‌گردد.

اولین نکته‌ای که بعد از حضور در مناطق گردشگری توجه انسان را به خود جلب می‌کند زیبایی بصری است، هر انسانی طرفدار پاکیزگی است. بنابراین مهم‌ترین پارامتر در ارزیابی محیط‌های گردشگری در جذب گردشگر پاکیزگی محیط و در مراحل بعد آب و هوا و رفتار میزبان است. معمولا تعداد سطل‌های زباله در مناطق گردشگری پربازید کم است یا اندازه سطل‌ها جوابگوی حجم زباله‌های تولیدی گردشگران نیست. بنابراین زباله‌ها در اطراف سطل‌ها رها می‌شوند که این مسأله خود باعث ایجاد آلودگی در محیط می‌شود.

صفحه‌ی اینستاگرام شرکت بوم پایش اصفهان

شاید هزینه برای خرید سطل‌های زباله، جمع‌آوری زباله، نظارت بر پاکیزگی محیط هزینه‌هایی را بر دوش متولیان در وهله اول داشته باشد. اما متولیان این مکان‌ها می‌توانند با این اقدامات برای سالیان سال از این به صورت پایدار درآمدزایی داشته باشند. جمع‌آوری زباله‌های تازه تولید شده در طبیعت بسیار راحت‌تر از زمانی است. که این زباله‌ها در طبیعت باقی بماند و پراکنده شود. بنابراین باید به بحث جمع‌آوری زباله در مناطق بکر و گردشگرپذیر توجه ویژه‌ای صورت بگیرد.

بحث‌های بسیاری پیرامون مضرات دفن غیراصولی پسماند و آسیب‌های ناشی از آن به محیط‌زیست و سلامت انسان‌ها در محافل گوناگون شکل می‌گیرد. اما باید بحث تفکیک زباله، بی‌خطرسازی زباله‌های عفونی، خانگی و صنعتی، ساماندهی جمع‌آوری زباله‌های خانگی در مکان‌های عمومی و گردشگری و هر آنچه مربوط به این موضوع است به صورت جدی مورد پیگیری قرار گیرد.

همگان بر آسیب‌زا بودن دفن غیراصولی پسماند و عدم تفکیک زباله اذعان دارند. اما متأسفانه اجرای برخی مصوبات جلسات و کارگروه‌های مرتبط با پسماند اندر خم یک کوچه مانده‌اند و ما هم‌چنان باید شاهد مناظر ناخوشایند و بوی نامطبوع حاصل از زباله در مکان‌های گردشگری، حاشیه شهرها و روستاها باشیم.


مطالب بیشتر:

آثار مورفولوژیکی تنش خشکی بر گیاهان دارویی

ارزیابی اثرات تنوع زیستی در آسیبهای محیط زیست

پیوند ناگسستنی گردشگری با محیط زیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.